pátek 16. července 2010

Dřevěná terasa III

A je tady poslední článek k terase. Dřevo nebylo zcela vyschlé, proto jsme museli upravit rovnoměrně mezery, zaříznout kraje.
Jedna dobrá rada pro ty, kteří plánují obdobnou terasu - směr pokládání prken, léty nahoru či dolů. Vše je krásně vidět na posledním obrázku - vlevo je prkno položeno dobře, vpravo špatně (vada dřeva se nedala skrýt, jinak to zde nešlo). Vlivem klimatických podmínek včetně sluníčka se dřevo může kroutit po směru let, čili do oblouku. U prken dobře položených (vlevo) to nevadí, voda po prkně steče, ale kdybyste terasu položili nesprávně (vpravo), tak prohnuté prkno vytvoří ďolík, kde se bude voda po dešti držet.


10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, sleduji Vaše reportáže už dlouho, fandim Vám a inspirovali mě na mé stavbě. Jsou výborné. Teď ale musím reagovat. Co se týče těch prken tak to vpravo s tím kazem je položeno pravou stranou nahoru (pravá strana=blíže k jádru), tudíž jako jediné položeno správně. Toto prkno se bude právě sesychat do oblouku oproti prknům položených levou stranou nahoru(levá strana=blíž kůře) kde se budou zdvihat kraje a tvořit žlab, navíc nebude dobře dýchat.Již při sušení se dřevo rovná pravou stranou nahoru kvůli dobrému sušení. Toto se týká všech výrobků ze dřeva včetně fasády, nábytku atd. Vždy pravá strana(blíž jádru) ven (jen u spárovek střídat pravou a levou stranu). Nechci Vás chraň bůh vůbec poučovat, jen připomínám staré truhlářské pravdy. Dřevostavbám Zdar, s pozdravem Rada Jan.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, zrovna jsem to chtel napsat presne tak jak pise Jan. Taky me to bouchlo do oci, ze to v clanku je vysvetleno presne naopak! Petr
http://pekne-truhlarsvi.blogspot.com/

Peter Zaorálek řekl(a)...

Dobrý den, i já musím přispěchat s něčím do mlýna - mám terasu položenou dle předchozích názorů tedy špatně, konkrétně pravou stranou nahoru. Ale prkna se mi kroutí podle letokruhů /let/ a když zaprší, tak se prostě voda drží ve žlábku. Kdybych pokládal znova, tak bych to položil snad opačně i když to bude proti zvyklostem. Foto: http://www.uloz.to/5479707/p1120874.jpg

Petr řekl(a)...

Dobry den Pawelle,
vasi fotografii se docela divim. Ve vsem pripade bych asi zkusil prkna srovnat a vyrezat podelne drazky do poloviny tloustky ze spodni strany, tim by se zabranilo prohnuti podobne jako u palubek. Ovsem tento odkaz - str.6 ukazuje obrazek seschnuti v ruznych smerech letokruhu a potvrzuje nase tvrzeni:
http://wood.mendelu.cz/ml/unod/sites/default/files/CV-HUD-1-2010_z%C3%A1kladni-pojmy.pdf
Ahoj Petr

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli by bylo možné také nahlédnout do vzorového rozpočtu Vašeho domu, chtěl bych také stavět podobný dům, tak abych měl trochu představu.
hornikjakub@seznam.cz
Děkuji

Tomas D řekl(a)...

K tomu krouceni dreva

- jestli on nebude problem v tom ze jednou se jedna o krouceni pri vysychani a podruhe pri vlhnuti.

Jde totiz o to jestli po nasroubovani prken se jejich vlhkost bude zvysovat nebo snizovat.

Pokud nasroubujete vlhka prkna, tak se budou pri vysychani kroutit jdnim smerem. Pokud nasroubujte stejnou stranou k jadru prkna sucha (presusena), tak zase zacnou postupne vlhnout a kroutit se budou presne opacne.

Takze pravdu maji oba nazory, jde jen o to jak sucha(vlhka) jsou prkna na zacatku a podle toho je nutne zvolit stranu prisroubovani.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den,

predem gratuluju k pekne drevostavbe! Mam na Vas otazku ohledne te rekuperacni jednotky HR-100W..Mate v baracku pouze tuto jednu jednotku nebo jich mate zabudovanych vice? Resime ted problem s odvetranim nasi drevostavby(difuzne otevrena-osb pouzity jako parobrzda).Mame cca 320m3 a nevime kolik techto jednotek namontovat mozna by i 1 stacila. Predem dekuju za Vasi pomocnou odpoved.

S pozdravem

Ales Kaspar

Franta řekl(a)...

Jaký rozměr desek jste použil?

Peťan řekl(a)...

Tip s položením desek podle let je dobrý, logický a hlavně praktický. Tímto děkuji.

Anonymní řekl(a)...

To je co za dřevo? Přemýšlím, taky o terase, jen nevím jakou dřevinu na spárovky použít, Jestli exotickou nebo "místní". Na internetu čtu bujaré diskuse o tom, že hodně záleží jaké dřevo kam použijete.