neděle 15. června 2008

Další kapitola budou stěny s podlahou. Stěny budou o fošnách 5x15x3000, podlaha bude z profilů 5x15. Mezery mezi hranoly budou nastaveny na 600mm (možná o půlcentimetr méně) kvůli šířce role minerální vaty. Ta bude tedy v profilu stavby v tloušťce 15cm. Jakmile bude konstrukce s podlahou hotova, přijde na řadu střecha. Zde klasická sedlová o sklonu 25 stupňů a vaznicovým systémem. Původně jsem uvažoval sbíjené vazníky , ale upustil jsem od toho, protože bych rád aby byl na půdu vstup a využívala se jako úložný prostor (lyže apod.). Vazníky budou mít profil 6x16cm, vodorovné kleštiny pak 6x24cm.

Pak dojde k zaklopení střechy prkny nebo deskami a jako střešní krytina bude použit kanadský šindel. Pálená taška neobstála i když je možná kvalitnější - roli hrála cena, váha - zatížení stavby, pracnost apod.

Dále osadíme patrně okna-uvažuji v přírodním dekoru plastová, zasklení U=1,0. Dveře též plastové v přírodním dekoru. Jelikož budu stavět z měkkého dřeva (na míru nařezané), nechám stavbu minimálně měsíc otevřenou, tzn. dojde k uzavření OSB deskami zevnitr a budu pracovat na vedení instalací. Ty budou vedeny patrně v instalační mezeře (5cm), v které bude také izolace. Na řadu přijdou též příčky (SDK) a následné upláštění zevnitř - buď SDK nebo palubky (třeba i z MDF). Podlahy budou z anhydritu, uvažuji i o suchých podlahách - není ještě dořešeno.

Jistě pak začneme na práci zvenčí, což bude už méně práce - zaizolovat minerální vatou, zaklopit nějakou více prodyšnou deskou než je OSB (kvůli otevřenému difúznímu odporu) a na laťový rošt udělat dřevěnou fasádu. Kvůli eliminaci tepelných mostů možná bude i venkovní fasáda (pod dřevěným obkladem) odvětrávaná. Uvidíme jak budou finance, spíše se nyní přikláním k odvětrávané fasádě (min 5-7 cm) a naopak ubrat na instalační mezeře uvnitř nebo ji zcela vypustit.

Musím ještě zmínit pár detailů - voda bude přivedena k objektu z nedalekého vodovoního řádu, odpadní vody budou sváděny do vyvážecí jímky. Dešťovka bude jímána v jiné jímce a možná používána na splachování záchodu.
U topení jsem se rozhodl nakonec pro elektriku - dobře zaizolovaný dům potřebuje minimum energie, proto elektřina vychází poměrně dobře. Budou použity klasické přímotopy, patrně se rozhodnu pro verzi s akumulační vložkou - značka Mirava.

Žádné komentáře: