čtvrtek 18. června 2009

81.-82. den: vybednění štítu, malování

Během těchto dvou dní jsme se vrhli na štíty - ty jsme měli opět vybednit palubkami, které jsou na fasádě, ale materiálu se najednou nedostalo, takže jsme použili klasická hoblovaná smrková prkna. Štít jsme udělali jako předsazený (cca 60cm), aby případná voda-déšť co nejvíc chránila fasádu. Tím jsme také vyřešili vstup do půdního prostoru - původní myšlenka dvířek ve štítě bude nahrazena praktickým vlezem "zespoda" pod štítem. Extrémně dlouhé předměty se na půdu nevejdou, ale jak zase často chodíte na půdu...
Paralelně natírání palubek/prken pokračujeme v interiéru - podlahy jsou všechny hotovy, instalujeme obložkové zárubně (Masonite), v hlavní místnosti jsem jednu stěnu již dal odstínu bordó (penetrace, 1x bílá vrstva, 3x odstín). Zbývající stěny v této místnosti budou světle hnědé, chodba v kombinaci modro/šedá, pokoje zůstanou zatím bílé. V koupelně je již funkční záchod, ještě chybí umístit zrcadlo a skříňku s umyvadly.



6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám na Vás dotaz,
vyšla vás řešení bez základové desky levněji? Mě se Vaše řešení líbí, nicméně můj architekt říká, že je tam třeba řešit moc detailů (práce pro něj:-)) a že tepelná izolace vespod možná vyjde dráže než klasická deska.. Jaké jsou Vaše zkušenosti?

Stavař řekl(a)...

Zdravím vás - jednoznačně nás vyšly patky levněji - zhruba kolem 25tisíc - ale i rychleji, základovou desku bychom nestihli za pár dní. Navíc ušetříte za hydroizolaci či izolaci proti radonu, radonový posudek díky provětrávané stavbě není třeba. Klíčový je samozřejmě důkladně provedený záklop podlahy zespoda.
Argument, že tepelná izolace v podlaze přijde dráže - u základovky byste dala řekněme 15 cm, my máme nějakých 35 cm. Lehce propočtete rozdíl - když budeme počítat 20cm izolace za 150 Kč/m2, jsme při 80m2 na 12tisících. Architekti/projektanti s tímhle řešením nemají moc zkušeností, proto bych řekl ty argumenty. Myslím si, že v rámci projektu pro stavební úřad není třeba extra řešit tento způsob založení, pakliže budete chtít prováděcí projekt, pak je to jiná.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň,

musím povedať, že Vaše riešenie založenia stavby na patkách sa mi veľmi páči. Ešte tento rok chcem začať stavať drevodom 7 x 11 m s obytným podkrovým,rád sa u Vás preto inšpirujem. Môjmu projektantovi sa samozrejme základové patky nepáčia, ako hlavný argument uvádza, že v zime môže dom od spodu začat premŕzať (cez drevený nosník do vnútra do izolácie)...Ako to prosím Vás mate ošetrené Vy?

Stavař řekl(a)...

Jsem rád, že vás inspiruji. Promrzání zespoda - tak tady bych vašemu projektantovi naservíroval vícero argumentů-dřevěné trámky o rozměrech 16x16cm jsou už jako takové dobré tepelné izolanty (mnohdy se z tohoto rozměru dělaly roubenky).Promrzání zespoda není v zimě tak intenzivní jako zeshora-zkuste zagooglit více na toto téma (resp. zajímavé info v článku Termosnímky na http://drevostavbaulesa.blogspot.com/).
Na dřevěných trámcích není navíc přímo položena podlaha - zde jsou nastojato ještě podlahové trámky o výšce 16 cm a ještě dalších 5 cm izolace. Izolace v podlaze je tedy - 16 cm v základovém roštu, 16cm v podlahových trámcích a 5 cm ještě nad tím. Vše v několika překřížených vrstvách izolace, tepelné mosty jsme tím důkladně eliminovali.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, zajimalo by me, jaky typ izolace jste do podlahy pouzili, protoze 20cm vaty do podlahy prijde na cca 600Kc/m2. Pisete ze jste pouzili vatu i polystyren, proc tato kombinace?

Stavař řekl(a)...

20cm vaty seženete třeba ISOVER RIO za 140 s daní - viz http://stavebniny.baushop.cz/. V našem případě to byla kombinace vaty (Rockwool) a polystyrenu, protože polystyren jsme už nějaký měli nakoupený z minula.