neděle 15. února 2009

47. den - rošt pro SDK II, podlaha,stěny

Dopoledne jsme dodělali rošt pro SDK, pokračovali v instalaci vaty do stropu mezi kleštiny. Dále jsme položili finální druhou vrstvu OSB desek (křížem, mezi první vrstvu jsme dali PE folii). A ještě nám zbyl čas na záklop dvou stěn OSB deskami (12mm), zde opět na pero-drážku, ovšem hřebíkovým spojem.
Za poslední 4 dny jsme udělali hodně prác e- vždyť ve čtvrtek jsme ještě skákali mezi podlahovými trámky (nebyla podlaha,strop...). Vše jsme dělali ve 4 lidech, budeme pokračovat od středy.

10 komentářů:

Unknown řekl(a)...

ahoj, ze zájmem sleduju tvůj blog - pěkně se ti to rýsuje..
Já jsem taky stavěl dřevostavbu celou svépomocí a nyní už je to rok co jsme se nastěhovali..
Nechci ti radit ale uchytil bych lépe tu vatu co máš na stropě - ideální je natáhnout jakousi síť z provázků jinak vata má tendenci sedat - já to neudělal a lituju..Někde jsi psal že chceš topit akumulačkama - je to zbytečnost my máme přímotopy a je to úplně v pohodě - není pozat ani nějaký pokles teploty když hodinu nejde "levný proud". Co bych ale doporučil je nějaké řízené větrání z rekuperací - já jej nemám ale chci ho instalovat - máme celkem problémy s vlhkostí.. A´t se dílo daří Tom

Anonymní řekl(a)...

Zdravím a přeji mnoho uspěchu. Na Vaše stránky koukám pravidělně a vždy se těším na další přídavky. K současné situaci bych se zeptal, zda budete dávat parobrzdu a v jaké fázi. Pochopil jsem, že v podlaze dosud není a třeba to uvidím později. Už jsem se jednou ptal, ale ptám se znovu, máte nějaký odborný dozor, aby bylo vše technologicky OK ? A spolupracujete ještě v této fázi s Vaším projektantem ? Díky za odpověď, třeba to bude zajímat i další. Zdraví Michal.

Stavař řekl(a)...

Ad Tom:
Zdravím Tome, jo nad vatou jsme původně chtěli natáhnout provazy, ale spodní vrstava je z 16cm vaty, je čedičová, sedí perfektně. Nad ní je ještě 8cm, ta by měla určitě časem schopnost propadávat. Každopádně místy jsme provázali provázkem.
Topení - uvidíme dle rozpočtu, sálavý teplo je lákavý.
Ohledně rekuperace - dosud v jedné dřevostavbě mimochodem žiju, mám vlastní zkušenost s rekuperační jednotkou HR100W od Regulusu. Je to jednopokojová jednotka, my ji máme ve zdi v místnoti 45m2 (obývací pokoj+kuchyň). Vzduch stále čerstvý, ani není moc hlučná (člověk si zvykne), účinnost opravdu těch 70-80% (není zima, průvan). Doporučuju zauvažovat o realizaci.

Stavař řekl(a)...

Ad Tom:
ještě dotaz - jak máte zaizolováno? kolik cm ve stěnách? Můj soused třeba 32 cm vaty, klasika dvouskla, prý v pohodě (bez plísní, rosení apod.). Ale jestli nekecá:-)

Stavař řekl(a)...

Ad Anonymní:
tak jako parobrzda bude mít funkci OSB deska (i když zde primárně kvůli další stabilizaci stěn), ale určitě míříte s dotazem kam dáme parotěsnou folii. U stěn a podlahy to nakonec vykrystalizovalo v asi nejlepší řešení, které je možné - folii dáme hned na OSB desku a protáhneme od podlahy přes stěny nahoru. Prostup bude pouze pro elektriku či vodu/odpad. Třeba na této fotce: http://3.bp.blogspot.com/_Xyx9ujuASJo/SZkDUidVyiI/AAAAAAAAAYY/agp73CYzRJQ/s1600-h/IMG_0556_resize.JPG vidíte dole prostup elektriky k topení. Parotěska bude mít zde jeden prostup. Samotná SDK konstrukce bude na UW a CW profilech, tj. tzv. předsazená stěna (nebude se vázat na současnou stěnu, jak z důvodu možného pohybu, tak z důvodu možné nerovnosti stěn). Samotné rozvody elektriky budou tedy mezi těmito profily, krabička pro zásuvku/vypínač půjde skz SDK a bude mezi profily, k parotěsce se nedostane. Navíc další klasické užívání domu - cokoli přichycovat na SDK hmoždinku nenaruší parotěsku.
A ohledně dozoru - ten mi dělá projektant, je to vhodné mít jednoho člověka, který dělal projekt i dozor. Důležité byly schůzky spíš vloni, přeci jenom konstrukce je důležitá a hodně se dá zkazit. Poté už jen si odsouhlasit skladbu pláště včetně odvětrávané fasády a prakticky nyní už to jde jak po vlásku, konzultujeme jen detaily.

A propo - zkusím se zeptat čtenářů tohoto blogu - nemáte zkušenost s dřevěnou fasádou, konkrétně s nátěrem? U nás to bude palubková fasáda, modřín v tatranském profilu, každý obchodník nabídne něco jiného - důležité je aby odolávalo dešti, UV, po 5 letech aby se jen přetřelo (nepřebrušovalo).

Unknown řekl(a)...

Ve stropu máme zatím jenom 16cm a má to tendenci propadávat. Jinak ten strop mám v plánu ještě doizolovat..
Stěny - sdk, parozábrana, osb, vata 16cm, osb, eps 12. Vím že eps není pro dřevostavbu ideální ale co už..
domek je přízemní o rozměrech 8*12m. Já jsem spíše uvažoval o jednotce hr100r - to už je centrální ale nevím jestli by na náš domek stačila - má maximální výkon 70m3/hod. Plánuješ taky nějaké větrání? S tím sousedem - buďto tam celé dny není a nebo dost větrá. My jsme doma skoro ořád tak vyrábíme dost páry :-)

Stavař řekl(a)...

No tak HR100R je centrální, čili nutno zabudovat někam mimo místnost, vést rozvody vzduchotechniky... Pozor na cenu - nutno připočíst nějaké ovládání. V našem případě ji mám ve stěně, pod ní dvouvypínač (1.nebo 2.rychlost) a mezi vypínačem a jednotkou fotobuňku, která spustí když je v místnosti osoba, vypíná s následným doběhem 15 minut.

Unknown řekl(a)...

Ahoj, měl jsi někdy tu lokální rekuperaci rozebranou? celkem by mě zajímalo jak je to řešené uvnitř a jak vypadá rekuperátor.. Díky TOm

Stavař řekl(a)...

Tome jednoduchá krabička - uvnitř bedny z plechu je velký ventilátor, který nasává vzduch z venku spodem a horem odvádí ven. Před ním směrem k místnosti je no jak to říct - "hodně jemný plastový síto", není skrz to skoro vidět - je to podobný jako chladič u auta, akorát že z plastu. Pak už jen mřížka a konec.
Sem do dřevostavby tuhle věcičku koupím taky, není problém na jaře při instalaci nafotit.

porter řekl(a)...

ma ta folia medzi OSB doskami nejaky vyznam? OSB doska ako parozabrana staci, alebo to ma iny vyznam? dakujem.