čtvrtek 14. srpna 2008

19. den - vichřice

První fotka je poslední fotka před vichřicí, která se prohnala obcí (lokálního charakteru), sílu asi můžete tušit z druhého fota.
Další fotky jsou již bez komentáře. Do části střechy se opřel vítr a stavbu položil na bok. Otázka je kdybychom stavbu zavětrovali zvenčí/zevnitř deskami (OSB zevnitř až po instalaci rozvodů, zvenčí 2x laťový rošt s dřevěnou fasádou), zda-li by stavba s částečně otevřenou střechou vydržela, nicméně vychřice byla tak silná, že padaly větve stromů a pamětníci nepamatují podobnou:-(
Nyní stavbu rozebereme a září vztyčíme znova. Základový rošt je v pořádku, v druhé evoluci snížíme výšku stropu z 3m (trojitá pozednice a nižší podlaha udělal své) na 2,6m, zavětrování zvenčí včetně palubkového obkladu provedeme ještě před pobitím střechy. Sledujte tedy pokračování blogu v září!





7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Příroda ukázala svou sílu, je mi líto vás i vašeho domečku. Naberte sílu a se získanými zkušenostmi to půjde tentokrát rychleji. Zůstanou jen fotky, které budete v novém domě u kamen ukazovat vnoučatům. Budu vás sledovat i dál a držím všechny palce!! Horala

Stavař řekl(a)...

Díky, je to opravdu smůla,když se vichřice prožene naší lokací a o pár kilometrů dál ani nesprchne. Sílu mi to ale nevzalo, už kreslím změny na druhou evoluci:-)

Tomas D řekl(a)...

Take preji hodne sily do obnovy -
to je dobre ze to nevzdavate.
Stal se ze mne fanda Vaseho projektu a docela zasadne jste ovlivnil me rozhodovani o technologii, kterou pouziji pro nas pripravovany dum.

O zalozeni na patkach bez zakladove desky jsem silne uvazoval take a shromazdoval podklady. Ale teprve ten Vas web mmne definitivne presvedcil, ze to je to optimalni reseni pro nas.

Nastesti snad nebudu mit problemy s plochou strechou, mame pozemek v Hradci Kralove a v te lokalite nejake ploche strechy uz jsou a i do budoucna se planuji.

Kdyz ted mate diky zivlum prostor pro "ladeni" kontrukce, tak by Vas mozna mohly zajimat tyhle linky:

http://www.youtube.com/watch?v=iStLzSK0acw

http://www.micromedia.li/microhouse/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=2

Tehle rakousky koncept mne osobne na tuhle technologii privedl a nektere prvky maji vyreseny velmi elegantne.

Je mi jasne, ze prave ted asi nebudete mit moc casu, ale presto bych Vas chtel poprosit o kontakt kvuli Vasemu projektantovi / stavebni firme a pripadne i vymene napadu a zkusenosti. Muzete mi prosim na sebe poslat kontakt na adresu
tomas.dolezal@kingspan.cz ?
Slibuji, ze Vas nebudu zbytecne otravovat.

Dekuji a drzim palce

Tomas Dolezal

luigi řekl(a)...

nazdar stavaři,na všem špatném je něco pozitivního,dostal jste šanci udělat věci lépe než předtím.Jsem z okresu JIčín,dnes jsem dodělal desku /na patky jsem si netrouf-už to,že chci dřevostavbu, je pro většinu lidí ujetý/ asi za deset dní mně firma přijede montovat kostru 2by4 a příhradové vazníky.Rád bych zkonzultoval asi 150 věcí,tak se když tak ozvěte na luigibster@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
po čase jsem se podíval na Váš blog a muím konstatovat, že kdyby se postupovalo, tak jak Vám bylo řečeno,a konstrukce byla řádně zavětrována, tak by se tato "humorná vložka" ve Vaše jinak úctihodném stavění neobjevila. Protože ten "strejda" který Vám při tom radil neznal z teařských konstrukcí ani základy. Projektant

Anonymní řekl(a)...

To je přesně ten důvod proč ne všichni staví svépomoci. Když nevím jak se to dělá, tak na to nesahám anebo se zeptám. Nevím proč jste tam "zapomněli" dát zavětrování. Mohli jste tam dát aspoň něco pracovního pokud jste nestihli dát OSB, i když to je také řešení, ne příliš elegantní.
Nicméně je hezké, že se snažíte i když je ten výsledek jaký je..

Anonymní řekl(a)...

Měl by jste na začátek článku napsat, že to co se stalo není u běžné skeletové dřevostavby možné. Aby si někdo, kdo stránky prochází pouze letmo, neudělal špatný obraz o dřevěných konstrukcích.

To co se stalo byla školácká chyba, kterou by neudělal každý(i neznalý). Zavětrování spodní části konstrukce je úplný základ, protože holá konstrukce není nijak významě chráněna proti bočnímu nárazu.

Vy jste tomu dal korunu tím, že jste zavětroval střechu a umožnil větru se pořádně opřít.

Na druhou stranu Vám chválím, že jste se poučil a druhou verzi udělal správně, navíc jste ji vybavil vzpěrami.

Diagonální vzpěry v rozích a v styku s příčkou jsou velice dobré, i když u mnoha dřevostaveb se opomíjí a spoléhá se pouze na OSB desky. Je určitě dobře, že zavětrování nedrží jen na několika vrutech, ale i na pevnosti dřeva v tlaku, která je velmi vysoká.

Až na počáteční školáckou chybu chválím, založení na patkách se mi také líbí.