neděle 15. června 2008

Další kapitola budou stěny s podlahou. Stěny budou o fošnách 5x15x3000, podlaha bude z profilů 5x15. Mezery mezi hranoly budou nastaveny na 600mm (možná o půlcentimetr méně) kvůli šířce role minerální vaty. Ta bude tedy v profilu stavby v tloušťce 15cm. Jakmile bude konstrukce s podlahou hotova, přijde na řadu střecha. Zde klasická sedlová o sklonu 25 stupňů a vaznicovým systémem. Původně jsem uvažoval sbíjené vazníky , ale upustil jsem od toho, protože bych rád aby byl na půdu vstup a využívala se jako úložný prostor (lyže apod.). Vazníky budou mít profil 6x16cm, vodorovné kleštiny pak 6x24cm.

Pak dojde k zaklopení střechy prkny nebo deskami a jako střešní krytina bude použit kanadský šindel. Pálená taška neobstála i když je možná kvalitnější - roli hrála cena, váha - zatížení stavby, pracnost apod.

Dále osadíme patrně okna-uvažuji v přírodním dekoru plastová, zasklení U=1,0. Dveře též plastové v přírodním dekoru. Jelikož budu stavět z měkkého dřeva (na míru nařezané), nechám stavbu minimálně měsíc otevřenou, tzn. dojde k uzavření OSB deskami zevnitr a budu pracovat na vedení instalací. Ty budou vedeny patrně v instalační mezeře (5cm), v které bude také izolace. Na řadu přijdou též příčky (SDK) a následné upláštění zevnitř - buď SDK nebo palubky (třeba i z MDF). Podlahy budou z anhydritu, uvažuji i o suchých podlahách - není ještě dořešeno.

Jistě pak začneme na práci zvenčí, což bude už méně práce - zaizolovat minerální vatou, zaklopit nějakou více prodyšnou deskou než je OSB (kvůli otevřenému difúznímu odporu) a na laťový rošt udělat dřevěnou fasádu. Kvůli eliminaci tepelných mostů možná bude i venkovní fasáda (pod dřevěným obkladem) odvětrávaná. Uvidíme jak budou finance, spíše se nyní přikláním k odvětrávané fasádě (min 5-7 cm) a naopak ubrat na instalační mezeře uvnitř nebo ji zcela vypustit.

Musím ještě zmínit pár detailů - voda bude přivedena k objektu z nedalekého vodovoního řádu, odpadní vody budou sváděny do vyvážecí jímky. Dešťovka bude jímána v jiné jímce a možná používána na splachování záchodu.
U topení jsem se rozhodl nakonec pro elektriku - dobře zaizolovaný dům potřebuje minimum energie, proto elektřina vychází poměrně dobře. Budou použity klasické přímotopy, patrně se rozhodnu pro verzi s akumulační vložkou - značka Mirava.

Založení stavby - aneb nejdříve teoreticky

V úvodu jsem se zmiňoval, že základovou desku prostě nechci. Stavba bude lehká, proč ji tedy založením dimenzovat jako na klasickou betonovou desku? Stavba tedy bude na pilotech, nechal jsem se původně inspirovat založením domku v Milířích (http://io.pinknet.cz/milire/). V našem případě půjdeme do hloubky cca 1 metr a průměru 40cm, na pravé straně díky navážce půjdeme do hloubky 2 metrů (tzn. 1 metr do rostlého, 1 metr bude navážka). V tomto případě bude průměr vrtu 60 cm. Po vylití přijde vždy jedna tvárnice ztraceného bednění (50x30x25). Pilotů bude 3x5, tedy 15.
A pak začneme dělat základový práh (něco jako pozednice u vazby), ten bude hranol 15x15 cm po obvodu stavby. Samozřejmě, že pod hranolem bude hydroizolace. Již zde bude stavba zespoda zaklopena nějakou produšnou deskou - uvažuji klasickou dřevotřískovou desku-čili 15cm vysoký hranol bude mít mezi sebou izolaci.

Jak to všechno začalo


V létě 2007 jsem si zažádal o "plánovací informaci" na místní SU, kde jsem se dozvěděl, že stavba je realizovatelná, nicméně s pár výhradami - "výrazně prosklená jižní část", sklon střechy je neakceptovatelný. (v té době uvažována téměř plochá střecha, tj. do 5 stupňů max). Musím poznamenat, že v obci není územní plán a obec není (i vzhledem k podkrkonošské architektuře roubenek) v památkové zóně.
Upravil jsem tedy svůj návrh, střechu předělal na klasickou sedlovou se sklonem 25 stupňů a jižní fasádě ubral část a okna předělil příčkami.

Nějaký čas uplynul a jsme v listopadu 2007, kdy jsem odkázán ze stavebního úřadu na konzultacis městským architektem města Jičína panem Jiránkem. Střechu by navrhoval klidně rovnou, okna není problém, naopak umístění na pozemku (uvažoval jsem co nejvýše - i vzhledem k blízkému potoku či další stavbě na pozemku 2000m2 velkého) je nemyslitelné, nutno posadit nejlépe doprostřed....
Přelom roku byl ve znamení hledání projektanta, ceny se lišili od 35-80tisíc a přitom jen málokdo z nich měl představu jak takovou stavbu na patkách založit či postavit. Padl jsem na pana Menouška z firmy ALSTA, která dělá dřevostavby a v lednu/únoru 2008 jsme si plácli nad projektem. Je to člověk z oboru, takže již při první schůzce jsme si nemuseli vyjasňovat termíny "2by4",složení stěn apod. Projekt měl být předán v polovině března.

Projekt byl předán koncem března, nicméně v dubnu se mi vrátil ze stavebního úřadu s dvoustránkovým výčtem chyb včetně nové zprávy architekta města Jičína. Dvoustránkový výčet chyb se týkal především projektu, byl šit patrně horkou jehlou a objevovali se tam záležitosti jako "ČOV" (přitom uvažuji jímku), teplovodní topení (uvažuji elektrické) ale především projekt byl zpracován pro "stavební povolení", nikoli pro "ohlášení". Struktura se musela předělat.
Architekt (který mimochodem má pouze poradní hlas, SU na něj nemusí dbát) se vyjádřil tak, že je nutno doplnit svislé dělení oken, nutno osadit dům na podezdívku ze štípaného kamene-nikoli na monolitické pilíře, "požaduji aby jako střešní krytina byla použita pálená taška", navržené umístění objektu je nevhodné....Nechali byste si také tolik kecat do své stavby, která bude v obci kde není územní plán ani žádné ochranné pásmo? V části požadavků jsem tedy ustoupil a podal novou žádost o ohlášku.
Bohužel i v té se vyskytly další chyby -zmínka o krbu a komíně v požární zprávě, ten já ale neuvažuji apod. Takže přepracováno, nyní leží na SU. Od začátku června ale již funguje novela stavebního zákona, takže již stavebníkovi nestačí souhlas majitelů dotčených pozemků ohledně přivedení sítí, ale musí být tzv. smlouva. Takže budu muset tento týden pořešit ještě toto. Samotné stavební povolení bych měl obdržet řekněme do poloviny července, již nyní vás ale budu seznamovat s technickými detaily, které můžeme podiskutovat.

Vítejte na blogu o dřevostavbě.

Říkejme tomu sen, který si chci splnit - postavit malý domek (12x6m) systémem 2by4. Pozemek v Českém ráji mám a tak mě napadlo co tam postavit malou dřevostavbu pro trvalé bydlení.
Pojďme se podívat na pár detailů, které bych zde na začátku rád shrnul. Budeme začínat založením, které nebude na základové desce, ale na patkách. Po přivedení sítí vybudujeme základový rošt, který bude zaklopen zespoda i zeshora (uvnitř izolace). Poté vztyčíme stěny, strop bude prakticky stejným způsobem jako podlaha. Střecha bude klasická sedlová, vazba o sklonu 25 stupňů, materiál asfaltový šindel. Topení budou díky výborním izolačním schopnostem zajišťovat akumulační přímotopy, odpady se budou svádět do vyvážecí jímky. Toť pro úvod vše - celou tuhle srandu si chci zajišťovat svépomocí, můžete tedy na tomto blogu sledovat jak poroste. Nyní je ohláška na stavebním úřadě, v nejlepším případě v červenci začínáme!

A něco o mě - je mi 30 let, pracuji v marketingu a jsem Ing. ekonomie. Se stavařinou nemám co dočinění, ale okolí říká, že jsem šikovný:-) a fandí mi. Tato stavba bude tedy důkazem toho, že i průměrně šikovný člověk dokáže postavět dřevostavbu s fošínkovým skeletem.